Молитвы и каноны, чтомые по усопшим - Коллектив авторов - Страница 1


1
Изменить размер шрифта:

Молитвы и каноны, чтомые по усопшим

Канон о едином усопшем

Моли́твами святы́х отец наших, Го́споди Иису́се Христе́ Бо́же наш, поми́луй нас. Ами́нь.

Святы́й Бо́же, Святы́й кре́пкий, Святы́й безсме́ртный, поми́луй нас. (Читается трижды, с крестным знамением и поясным поклоном)

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, и ны́не, и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.

Го́споди, поми́луй. (Трижды)

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

О́тче наш, И́же еси́ на небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.

Го́споди, поми́луй. (12 раз)

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, и ны́не, и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Прииди́те, поклони́мся Царе́ви на́шему Бо́гу. (Поклон)

Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Христу́, Царе́ви на́шему Бо́гу. (Поклон) Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Самому Христу́, Царе́ви и Бо́гу на́шему. (Поклон)

Псалом 90

Живы́й в по́мощи Вы́шняго, в кро́ве Бо́га небе́снаго водвори́тся. Рече́т Го́сподеви: засту́пник мой еси́ и прибежище мое́, Бог мой, и упова́ю на Него́. Я́ко Той избавит тя от сети ловчи, и от словесе́ мятежна. Плещма Свои́ма осенит тя, и под криле Его наде́ешися, оружием обы́дет тя истина Его. Не убои́шися от страха нощнаго, от стрелы летящия во дни, от вещи во тьме преходящия, от сряща[1] и беса полуденнаго. Паде́т от страны твоей тысяща, и тьма одесную тебе, к тебе же не прибли́жится. Оба́че очи́ма твои́ма смо́триши и воздаяние грешников узриши. Я́ко Ты, Го́споди, упование мое́; Вы́шняго положил еси́ прибежище твое́. Не прии́дет к тебе зло, и рана не прибли́жится телеси́ твоему. Я́ко Ангелом Своим запове́сть о тебе, сохрани́ти тя во всех путе́х твоих. На руках во́змут тя, да не когда преткне́ши о камень ногу твою. На аспида и василиска наступиши, и попере́ши льва и змия. Я́ко на Мя упова́, и избавлю и́; покры́ю и́, я́ко позна и́мя Мое́. Воззове́т ко Мне, и услышу его, с ним есмь в скорби, изму́ его и прославлю его, долготою дней исполню его и явлю ему спасение Мое́.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, и ны́не, и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Аллилу́ия, аллилу́ия, аллилу́ия, сла́ва Те́бе, Бо́же. (Трижды)

Го́споди, поми́луй. (Трижды)

Тропарь, глас 8-й

Глубиною мудрости человеколюбно вся стро́яй и полезная всем подаваяй, Еди́не Соде́телю, упокой, Го́споди, ду́шу раба́ Твоего́, на Тя бо упование возложи, Творца и Зиждителя и Бо́га нашего.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, и ны́не, и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Богородичен: Те́бе и стену, и пристанище и́мамы, и моли́твенницу благоприя́тну к Бо́гу, Его́же родила еси́, Богоро́дице Безневе́стная, верных спасение.

Псалом 50

Поми́луй мя, Бо́же, по вели́цей милости Твоей, и по множеству щедрот Твои́х очи́сти беззаконие мое́. Наипаче омый мя от беззако́ния моего, и от греха моего очи́сти мя.

Я́ко беззаконие мое́ аз знаю, и грех мой предо мною есть выну[2]. Те́бе единому согреши́х и лукавое пред Тобою сотвори́х, я́ко да оправди́шися во словесе́х Твои́х и победи́ши, внегда суди́ти Ти. Се бо, в беззакониях зачат есмь, и во гресе́х роди мя мати моя. Се бо, истину возлюбил еси́, безвестная и тайная премудрости Твоей явил ми еси́. Окропи́ши мя иссопом, и очи́щуся, омы́еши мя, и паче снега убелю́ся. Слуху моему даси радость и веселие, возрадуются кости смире́нныя. Отврати лице Твое́ от грех моих, и вся беззако́ния моя очи́сти. Сердце чисто сози́жди во мне, Бо́же, и дух прав обнови во утробе моей. Не отве́ржи мене́ от лица Твоего́, и Духа Твоего́ Святаго не отыми от мене́. Воздаждь ми радость спасения Твоего́ и Духом владычним утверди мя. Научу беззаконныя путе́м Твоим, и нечести́вии к Те́бе обратятся. Избави мя от кровей, Бо́же, Бо́же спасения моего, возрадуется язык мой правде Твоей. Го́споди, устне́ мой отве́рзеши, и уста моя возвестят хвалу Твою. Я́ко аще бы восхотел еси́ жертвы, дал бых у́бо, всесожжения не благоволи́ши. Жертва Бо́гу дух сокруше́н, сердце сокруше́нно и смиренно Бог не уничижит. Ублажи, Го́споди, благоволением Твоим Сиона, и да сози́ждутся стены Иерусали́мския. Тогда благоволи́ши жертву правды, возношение и всесожегаемая, тогда возложат на олтарь Твой тельцы.

Канон, глас 8-й
Песнь 1

Ирмос: Во́ду проше́д, я́ко сушу, и египетского зла избежав, израильтянин вопияше: Избавителю и Бо́гу на́шему пойм.

Припев: Поко́й, Го́споди, ду́шу усо́пшаго раба́ Твоего́ (усопшия рабы Твоея).

Отверз уста моя, Спасе, слово ми подаждь моли́тися, Милосе́рде, о преставлением рабе́ Твоем (и́мя), да покоиши ду́шу его, Влады́ко.

Припев: Поко́й, Го́споди, ду́шу усо́пшаго раба́ Твоего́ (усопшия рабы Твоея).

Мертв быв пло́тию, Спасе, и во гробе положен с мертвыми, ду́шу раба́ Твоего́ покой в месте злачне, я́ко Милосерд.

Сла́ва: Моле́бный глас мой услыши, Бо́же Триипоста́сне, и учини ду́шу преставленнаго в не́дрех Авраамлих, Избавителю.

И ны́не: Ты, Пречистая Богоро́дице, Его́же без искуса мужеска заче́нши родила еси́, моли Сына Твоего́ подати покой рабу Твоему преставленному (имя).

Песнь 3

Ирмос: Небе́снаго круга Верхотво́рче, Го́споди, и Церкве Зиждителю, Ты мене утверди в любви Твоей, желаний краю, верных утверждение, Еди́не Человеколю́бче.

Припев: Поко́й, Го́споди, ду́шу усо́пшаго раба́ Твоего́ (усопшия рабы Твоея).

В месте злачне, в месте покойне, иде́же липы святы́х веселятся, ду́шу раба́ Твоего́ преставленнаго покой, Христе́, Еди́не Ми́лостиве.

Припев: Поко́й, Го́споди, ду́шу усо́пшаго раба́ Твоего́ (усопшия рабы Твоея).

Иде́же ли́цы святы́х, тамо вчини, Влады́ко, послужи́вшаго Те́бе всем сердцем и воздви́гшаго иго Твое́ на рамо[3] свое, я́ко Един Владыка живота и смерти.

Сла́ва: Небесный О́тче Вседержителю, и Сыне Единородный, и Душе Святы́й Исходный, презри уме́ршаго согрешения, и в Церкви первенец всели его, славити Тя со всеми уго́ждшими Те́бе.

И ны́не: Я́ко Мати Святая Пресвятаго Бо́га, Владычице всяческих, Мари́е Богоро́дице, со всеми святыми Сего моли ду́шу покоити раба́ Твоего́ в небесных селе́ниих.

Если канон читается в составе панихиды, по 3-й и 6-й песнях: ирмос, «Господи помилуй» (40 раз) и молитва «Помяни, Го́споди…»

Седален, глас 5-й

Поко́й, Спасе наш, с праведными раба́ Твоего́, и сего всели во дворы Твоя́, я́коже есть писано, презирая, я́ко благ, прегреше́ния его вольная и невольная, и вся я́же в ведении и не в ведении, Человеколюбие.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, и ны́не, и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Богородичен: От Девы возсиявый миру, Христе́ Бо́же, сыны света Тою показавый, поми́луй нас.

Песнь 4

Ирмос: Услышах, Го́споди, смотрения Твоего́ таинство, разуме́х дела Твоя́ и прославих Твое́ Божество.

Припев: Поко́й, Го́споди, ду́шу усо́пшаго раба́ Твоего́ (усопшия рабы Твоея).

Соше́дый в преисподняя, Христе́, совоздви́гл еси́ уме́ршия вся, и преставльшагося от нас покой, Спасе, я́ко щедр.